Předkrmy - Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Palačinky bez vajec
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Lehoučké a jemné palačinky bez vajec s tenkým těstem potěší každého, kdo hledá rychlý recept na sladkou nebo slanou variantu oblíbené pochoutky. Nadýchané placky s jednoduchým složením, které skvěle drží tvar při plnění.

Palačinky bez vajec otevírají možnosti pro každého, kdo se vyhýbá vejcím z důvodu alergie nebo životního stylu. Při jejich přípravě se ukazuje, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit stejně lahodný výsledek jako tradiční recept. Použití rostlinného mléka umožní zachovat jemnou chuť a lehkost těsta. Díky správnému poměru mouky a tekutin vznikne hladké těsto bez hrudek, které se snadno roztírá na pánvi. Prášek do pečiva pomůže dosáhnout nadýchané konzistence, která se krásně hodí na sladké i slané náplně. Velkou výhodou receptu je dostupnost ingrediencí, které se běžně nacházejí v každé domácnosti. Nemusíte tedy řešit nákup speciálních surovin nebo hledání náhrad, když doma dojdou vejce.

Ingredience

Počet porcí
/nebo jiné rostlinné/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    119 kCal
    498 kJ
  • Tuky
    3,20 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,30 g
  • Sacharidy
    18,34 g
  • - z toho cukry
    2,40 g
  • Bílkoviny
    3,50 g
  • Sůl
    0,44 g
  • Vláknina
    0,63 g
  • Energie
    1 193 kCal
    4 992 kJ
  • Tuky
    32,00 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    3,04 g
  • Sacharidy
    183,35 g
  • - z toho cukry
    24,00 g
  • Bílkoviny
    35,00 g
  • Sůl
    4,39 g
  • Vláknina
    6,25 g

Postup přípravy

1
V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem.
2
Postupně za stálého míchání přilévejte rostlinné mléko, dokud nevznikne hladké, řídké těsto.
3
Přidejte slunečnicový olej a dobře zapracujte.
4
Nechte těsto odpočinout 15 minut při pokojové teplotě.
5
Rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu, potřete ji lehce olejem.
6
Nalijte tenkou vrstvu těsta a rovnoměrně rozlijte po celé ploše pánve.
7
Opékejte 1–2 minuty, dokud se okraje nezačnou oddělovat, otočte a dopečte druhou stranu do zlatavé barvy.
8
Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto.
9
Podávejte teplé, například s citronovou šťávou a cukrem.