Recepty Česká kuchyně
Velikonoční mazanec patří mezi tradiční české pečivo, které nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Jeho jemně nasládlá chuť a vláčná struktura dělají z této pochoutky oblíbený pokrm nejen o svátcích. Přidáním tvarohu získává těsto na vláčnosti a navíc jej obohacuje o zdravé živiny.
Tatarská omáčka je oblíbená studená omáčka, která se skvěle hodí k různým smaženým pokrmům, rybám nebo grilovanému masu. Díky své krémové konzistenci a pikantní chuti dodává jídlu bohatost a svěžest. V této verzi je její příprava mimořádně rychlá, protože základ tvoří hotová majonéza.
Čočková polévka - důmyslné spojení výživových hodnot a lahodné chuti, které se po staletí předává v českých kuchyních. Hnědá čočka jako základ polévky přináší vysoký obsah bílkovin a vlákniny, která zasytí na dlouhé hodiny.
Roštěná omáčka s rýží představuje dokonalé spojení šťavnatého hovězího masa s bohatou omáčkou, která vzniká pomalým vařením.
Rohlíky z prášku do pečiva jsou rychlou náhradou klasických kynutých rohlíků. Díky prášku do pečiva není třeba čekat na kynutí, což šetří čas a usnadňuje přípravu. Výsledné pečivo je krásně nadýchané, měkké uvnitř a zvenku jemně křupavé.
Vegetariánské „kuře“ na paprice je lehčí verzí tradičního receptu, která si ale zachovává bohatou chuť paprikové omáčky. Tofu nebo rostlinné kuřecí kousky nasáknou chutě koření a omáčky, čímž přináší zážitek podobný originálu.
Pokud milujete klasickou vajíčkovou pomazánku, ale chcete něco lehčího a svěžejšího, zkuste variantu s jogurtem! Jogurt dodá pomazánce jemnou kyselost, která dokonale vyváží chuť vařených vajec a pažitky. Výsledkem je lehká, krémová pomazánka, která se skvěle hodí nejen na chléb, ale i jako dip ke kouskům zeleniny.
Křenová pomazánka s jablky je dokonalý příklad toho, jak se zdánlivě obyčejné suroviny mohou proměnit v něco výjimečného. Osvěžující a pikantní kombinace, která spojuje ostrost křenu s jemnou sladkostí jablek.
Vajíčková pomazánka na jednohubky je tradiční pochoutkou, která se hodí na každou oslavu, párty nebo jako rychlá svačina. Její jemná, krémová konzistence se krásně kombinuje s křupavým pečivem. Hořčice dodává lehký pikantní nádech.
Ředkvičková pomazánka se sýrem je osvěžující pochoutka, přímo stvořená na jarní nebo letní snídani či svačinu. Křupavé ředkvičky dodávají jemně pikantní chuť, která se perfektně doplňuje s krémovým sýrem a zakysanou smetanou.
Česnek dodává polévce pikantní, lehce štiplavý charakter, který se krásně snoubí s jemnou chutí brambor a másla. Polévka prohřeje a je známá jako lék na nachlazení či kocovinu. Vejce dodává polévce jemnost. Nejlépe je podávat česnečku horkou, ihned po uvaření, aby si zachovala svou čerstvou, voňavou chuť.
Dalamánky jsou tradiční české pečivo, které vyniká hutnější strukturou a křupavou kůrkou. Díky žitné mouce mají lehce nakyslou chuť a jsou výživnější než běžné pečivo.
Domácí rohlíky představují jeden z nejuniverzálnějších pekařských výtvorů, které zvládne připravit téměř každý. Jejich kouzlo spočívá v mimořádné jednoduchosti – stačí několik základních surovin a špetka trpělivosti, abyste mohli vykouzlit čerstvé pečivo, jehož vůně zaplní celou domácnost.
Pomazánka z loveckého salámu pro pravé milovníky poctivých uzených chutí. Spojení jemně nastrouhaného salámu s máslem, taveným sýrem a zakysanou smetanou vytváří dokonale krémovou konzistenci. Pikantnost dodává hořčice, pepř a nakládané okurky, které zvýrazňují celkový charakter pomazánky.
Hrníčkový mazanec - tradiční velikonoční pečivo jednoduše a bez vážení. Použití hrníčkového odměřování usnadňuje práci a zajišťuje nadýchaný výsledek s krásně vláčnou střídkou.
Křupavé kváskové dalamánky potěší k polévkám, pomazánkám nebo jen tak s máslem. Díky kvásku mají lehce nakyslou chuť, pevnou kůrku a měkkou, vláčnou střídku.
Mazanec ze špaldové mouky je zdravější variantou klasického mazance. Špaldová mouka dodává těstu jemně oříškovou chuť a lehce hutnější strukturu než běžná pšeničná mouka. Přesto je mazanec díky máslu a dostatečné době kynutí vláčný a nadýchaný.
Luxusní mazanec z kvásku má bohatou, jemnou strukturu s lehce nakyslým nádechem, který dodává hloubku chuti. Kvásek mu propůjčuje nejen delikátní aroma, ale také skvělou trvanlivost – mazanec zůstává vláčný i několik dní po upečení.
Tvarohový mazanec je snadnější alternativou klasického kynutého mazance. Díky tvarohu má jemnou, vláčnou strukturu a nepotřebuje dlouhé kynutí. Je méně hutný, ale zároveň zůstává déle čerstvý a vláčný.
Velikonoční mazanec je tradiční české sladké pečivo, který se peče na Velikonoce. Díky dlouhému kynutí je jemný a nadýchaný. Toto bohaté těsto na manzanec z másla, vajec a mléka přinese dokonalý výsledek.
Cuketová pomazánka se sýrem je lehká, krémová a plná jemných chutí. Restovaná cuketa získává lehce nasládlou chuť, kterou doplňuje výraznost tvrdého sýra a krémovost smetanového sýra.
Hledáte způsob, jak dostat do svého fitness jídelníčku kvalitní proteiny v chutné podobě? Tato svěží vajíčková pomazánka s lučinou je přesně to, co potřebujete pro své aktivní tělo. S vysokým obsahem bílkovin z vajec a mléčných proteinů z lučiny představuje skvělou volbu po tréninku nebo jako výživnou svačinu během náročného dne.
Velikonoční jehněčí polévka je starodávný pokrm, který se připravuje především v době Velikonoc, kdy tradičně hrálo jehněčí maso v kuchyni prim. Polévka je díky pomalému vaření masa, kořenové zeleniny a aromatických bylinek, plná hlubokých chutí.
Rumová poleva dodává perníku nezaměnitelnou vůni. Nevtíravou sladkost s jemným alkoholovým podtónem. Její konzistence je hladká, lehce lesklá a po zaschnutí vytváří tenkou, křehkou hrustu. Tradičně se používá na české perníky, ale skvěle se hodí i na další moučníky, například bábovky nebo sušenky.
Mazanec je nejznámější české velikonoční pečivo, které se v rodinách peče už po generace. Voní máslem, citronovou kůrou a vanilkou, jeho těsto je díky tvarohu vláčné a hutnější než běžné kynuté pečivo. Každé sousto je příjemně nasládlé a rozinky sladkost dále podporují.
Mrkvová pomazánka s tvarohem chutná, zdravá svačinka či lehká večeře. Kombinace sladké mrkve a krémového tvarohu vytváří lahodnou směs, která potěší nejen chuťové buňky, ale také dodá tělu cenné živiny. Šťavnatá mrkev je plná beta-karotenu, vlákniny a antioxidantů, zatímco tvaroh přispívá vydatnou dávkou bílkovin a vápníku.
Jáhlové lívance můžeme zařadit mezi oblíbené snídaňové pokrmy z netradičních surovin. Jáhlová mouka, získávaná z prastarého kultovního zrna prosa, dodává těmto lívancům jedinečnou oříškovou chuť. Díky tomu, že je přirozeně bezlepková, mohou si je dopřát i ti z nás, kteří musí nebo chtějí ze svého jídelníčku lepek vyloučit.
Pomazánka z tvrdého salámu je mush have pro milovníky uzenin. Díky kombinaci másla, sýra a koření má lahodnou krémovou strukturu, která se výborně hodí na čerstvý chléb nebo opečené toasty. Můžete přidat například kapku worcestrové omáčky, trochu kyselé smetany nebo nadrobno nakrájenou cibuli pro další ozvláštnění chuti
Vajíčková pomazánka se sýrem představuje skvělý příklad toho, jak několik základních surovin dokáže vytvořit chuťově výjimečný pokrm. Její krémová konzistence a bohatá chuť vychází z kombinace vajec a sýru, kde každá ingredience přispívá svým charakterem. Právě tento harmonický vztah mezi hlavními složkami vytváří základ, který se dá dále rozvíjet podle vlastní představivosti.
Mrkvové lívance přináší báječnou úpravu klasického snídaňového pokrmu, která vnáší do kuchyně zajímavý prvek v podobě šťavnaté mrkve. Sladká chuť kořenové zeleniny se snoubí s hřejivou skořicí a vanilkou, čímž vzniká překvapivě vyvážená kombinace, která nadchne i ty nejmenší strávníky. Těsto je díky mrkvi přirozeně vlhké a po usmažení zůstávají lívance příjemně nadýchané.
