Pravé staročeské zázvorky, které provoní celý dům. Recept je poklad po mé babičce, vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Je to staré, skoro zapomenuté cukroví, ale kdo jej jednou zkusí, peče jej již každý rok.
Zní to zvláštně, ale slaný koláč s červeným zelím opravdu zkuste. Dejte mu šanci a uvidíte jak příjemně vás překvapí. Podušené zelí v červeném víně získá nádhernou barvu, karamelizovaná cibule dodá sladkost, ořechy přinesou křupavost.
Tohle je naše rodinná buchta. Žádná šlehačka, místo ní jsem připravila poctivý, hutný pudinkový krém s máslem. Korpus je krásně nadýchaný, k tomu svěží ovocná vrstva. Používám jahody, banán a kiwi, dohromady chutnají skvěle. Připrav si ji, je to úžasné osvěžení!
Těstovinový salát s kuřecím masem je skvělá volba pro oběd i večeři, zvlášť v létě. Spirálky se dokonale natáčejí do krémové jogurtové zálivky s koprem. Kuřecí maso přináší bílkoviny, zelenina svěžest, kukuřice příjemnou sladkost. Salát chutná nejlíp po odležení v lednici, kdy se všechny ingredience propojí. Připravíte ho za půl hodiny, vydrží několik dní a můžete si ho vzít i do práce.
Když není čas stát dlouho u plotny, tak tahle zelňačka je hotová za chvíli. Přitom chutná, jako by bublala na kamnech celé dopoledne. Do půl hodiny je hotová a chutná úplně stejně, jako když ji babička dělávala v hrnci celý dopoledne.
Tyhle lívance jsou prostě sen. Díky podmáslí s jedlou sodou vystřelí až do nebeské výšky. Jsou totiž nadýchané jako obláček a přitom na povrchu krásně zlatavé. Perfektní snídaně na víkend, když chcete rodinu potěšit něčím výjimečným, ale bez zbytečné práce. Zkuste je s malinami, kokosem a ořechy.
Vepřové řízky z plece patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Plec je šťavnatější než kotleta, přitom stojí o poznání méně. Naklepané maso se obalí v trojobalu z mouky, vajíčka a strouhanky, pak se smaží dozlatova v horkém oleji.
Zapomeň na těžké smetanové brambory! Tohle je odlehčená verze, která chutná stejně famózně. Tahle zapečená dobrota je důkaz, že dietní jídlo nemusí být nudné. Tvaroh je plný bílkovin a dodá jídlu potřebnou dávku energie. Perfektní rychlý oběd nebo večeře, kterou zvládne každý.
Tahle pomazánka má v sobě všechno, co potřebujete pro vydatnou svačinu. Brynza dává charakteristickou slanost, máslo jemnost, vejce výživnost. Čerstvá pažitka s mladou cibulkou přinášejí jarní svěžest. Zvládnete ji připravit za čtvrt hodiny.
Pomalé pečení zajistí, že se jehněčí kýta doslova rozpadá. Díky bylinkám, vínu a vývaru má maso výraznou chuť, přitom zůstává šťavnaté a voňavé. Zelenina se peče spolu s masem a získá tak lahodnou karamelovou chuť.
Kávové cukroví s krémem patří mezi ty vzácnější druhy, co se na Vánoce dělají. Těsto má díky instantní kávě výraznou kávovou chuť. Krém z uvařeného espressa vytváří jemnou náplň, která drží tvar i po několika dnech. Poleva z hořké čokolády dodává elegantní vzhled. Příprava zabere čas, ale výsledek stojí za to.
Jednoduchá zapékaná klasika obohacená o mascarpone a parmezán chutná skvěle i druhý den. Špenát s nivou zajistí těstovinám neodolatelnou chuť a sýr navíc vytvoří krásně zapečenou kůrku.
Tohle je můj tajný recept na ten nejlepší máslový krém. Švýcarská metoda s nahříváním bílků zaručí, že je krém neuvěřitelně stabilní, hladký, nedělá bublinky. Skvěle se s ním pracuje, vyhladí všechny nerovnosti korpusu. Navíc chutná božsky, jen po másle, vanilce, není to žádná cukrová bomba. Prostě základ každého parádního dortu.
Potřebuješ udělat rychle nějakou pomazánku? Tohle je tutovka. Tvaroh, šunka, jarní cibulka, to je taková klasika. Trik je v jogurtu. On ji zjemní, odlehčí. Hořčice to pak celé krásně dochutí. Namaž na čerstvý chleba a užívej si.
Recept na opravdu velmi jednoduchou hrachovou polévku. Půlený hrách se rozvaří mnohem rychleji než celý, takže vaření zabere sotva půl hodiny. Polévka má krásnou zlatou barvu, hezky hustne a nevyžaduje zahušťování jíškou.
Pesto s kešu ořrechy se neztratí v žádné kuchyni. Je univerzální, snadno skladovatelné a pokaždé chutná skvěle - ať už čerstvě udělané nebo po několika dnech v lednici.
Kousky měkkého masa, brambory nasáklé šťávou, k tomu voňavá klobáska, paprika, česnek, to je poctivý bramborový guláš s vepřovým masem. Uvařte si ho, uvidíte, jak se vám hend zlepší nálada.
Tohle pesto je prostě bomba! Čerstvá bazalka, křupavé vlašské ořechy, k tomu voňavý česnek a parmazán. Rychle hotové, ideální k těstovinám nebo jen tak na opečenou bagetku. U nás doma se po něm vždycky jen zapráší, fakt to stojí za to zkusit.
Když mám chuť na něco sladkého, ale nechce se mi péct nic složitého, sáhnu po bublanině. Kakaová verze s meruňkami vypadá efektně, přitom je hotová do hodiny. Meruňky se propečou, karamelizují na povrchu a dodají koláči šťavnatost.
Na sedláckých bramborách je nejlepší, že jsou levné, chutné a připravíte je bez složitého vaření. Vařené brambory opečeme s bůčkem a klobáskou a poté promícháme s kysaným zelím. Pokud je neznáte, musíte ochutnat.
Domácí celozrnné housky s křupavou semínkovou krustou upečete za dvě hodiny včetně kynutí. Žitná mouka přidává výraznou chuť, droždí zajišťuje nadýchanost střídy. Housky vydrží tři dny měkké. Pletení není složité, stačí překládat konce těsta přes sebe do tvaru copánku.
Rychlá, jednoduchá a přitom skvělá, tak přesně taková je tahle omáčka. Maso se dusí v kořeněném základu a zahuštěním vznikne jemná, plná omáčka vhodná pro celou rodinu.
Šťavnaté kousky kuřete obalené v lepkavé sladko-pálivé omáčce s křupavou zeleninou. Pokrm plný barev, chutí, který máte na stole do třiceti minut. Čerstvý zázvor, česnek, limetka dodávají jídlu úžasnou vůni, svěžest. Dokonalá rychlá večeře, která hravě strčí do kapsy jakoukoliv donášku z asijského bistra.
Nezaměnitelná velikonoční nádivka s hrdostí nese jméno hlavička pro svou křupavou zlatou kůrku. Jedná se o spojení bílého pečiva, silné chuti uzené kýty a čerstvých bylinek. Lehkost jí dodává našlehaný sníh z bílků. Díky poctivému množství kopřiv získává krásnou barvu, nezaměnitelnou jarní chuť. Tento pokrm je středobodem slavnostního jarního stolu.
Na kakaový korpus bez vajec se naskládají kolečka banánu a zalejí se hustým vanilkovým pudinkem. Pudink zhoustne do krémové konzistence, která drží tvar při krájení. Perfektní koláč pro alergiky na vejce, pro vegany nebo prostě pro každého, kdo má chuť na něco sladkého bez zbytečné přípravy.
Marináda s medem, česnekem a limetkou dodá kuřecím křídlům výraznou chuť a krásně je zkaramelizuje při pečení. Křídla jsou měkká, šťavnatá a krásně voní.
Rychlý nekynutý chléb, si zamilujete nejen pro jeho jednoduchost. Dokonalý společník pro zdravý životní styl, pomáhá s udržením linie bez pocitu hladu. Je bez lepku, bez laktózy, vhodný pro vegany.
Rychlý víkendový dezert pro celou rodinu. Dokonalé propojení křehkého listového těsta krémové tvarohové náplně. Nahoře se rozprostírá nadýchaná sněhová peřina, která se v troubě krásně opeče do zlatohnědé barvy. Byla to oblíbená pochoutka našich babiček.
Malé mrkvičky pečené do zlatova získají díky javorovému sirupu skvělou karamelovou krustičku. Kajenský pepř přináší jemnou pikantnost vyváženou sladkostí, kurkuma dodává hřejivou chuť. Roztomilé baby karotky s kouskem natě proměníte za dvacet minut v elegantní pokrm s karamelizovaným povrchem.
Tradiční vosí hnízda v moderní podobě s nutelou. Vosí hnízda nebo také včelí úly jsou dost možná nejoblíbenější druhy nepečeného vánočního cukroví. Stihnete jej klidně i na úplně poslední chvíli.
